Czy zakwasy powstają przez kwasy?
Czy zakwasy powstają przez kwasy?
💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪
W naszym organizmie mamy trzy rodzaje tkanki mięśniowej. Tkanka gładka występuje w różnych narządach wewnętrznych np. jelitach czy naczyniach krwionośnych. Drugi rodzaj buduje nasze serce ❤ Za wspomaganie szkieletu podczas poruszania się odpowia tkanka poprzecznie prążkowana szkieletowa 😏
I to właśnie ten ostatni rodzaj mięśni narażony jest na zakwasy 😉 Tak naprawdę zakwasy to nic innego jak… ból mięśni 😯 Zazwyczaj dotyczy on tych osób, które intensywnie trenowały, zwłaszcza tych, które robią to rzadko 😏
Nazwa "zakwasy" wzięła się od przyczyn ich powstawania, tzn. wszystko przez kwas mlekowy 😊 W podręcznikach do biologii można znaleźć wytłumaczenie, że mięśnie, które potrzebują tlenu do oddychania (tego wewnątrzkomórkowego 😆) zużywają go intensywniej podczas wysiłku, a kiedy go zabraknie wytwarza się w nich… kwas mlekowy 😯
Czy na pewno on jest odpowiedzialny za powstawanie zakwasów? 🤔
Było to całkiem sensowne wytłumaczenie. Problem w tym, że powstały w mięśniach kwas mlekowy jest w krótkim czasie wydalany (krwią transportowany do wątroby), a słynne zakwasy pojawiają się.. na drugi dzień 😯😯😯🤔
Co w takim razie jest przyczyną tego bólu?
Istnieje teoria, najbardziej prawdopodobna, że powodem są mikrouszkodzenia 😯 Podczas intensywnego wysiłku fizycznego w napiętych mięśniach mogą zrywać się połączenia między włóknami mięśniowymi, co objawia się później, czasem nawet kilkudniowym, bólem o mylnej nazwie… zakwasy 😉😆
Kluczem do sukcesu, aby uniknąć bólów mięśni, może być racjonalne podejście do treningu. Jeśli nigdy nie biegałeś, nie zapisuj się na maraton 😁 Dopasuj aktywność fizyczną do możliwości Twojego organizmu. Ważna jest także odpowiednia rozgrzewka, która rozciągnie i przygotuje mięśnie do wysiłku 😉
Komentarze
Prześlij komentarz